Razlog, da se putika razvije, je lahko tudi prehrana, ki vsebuje veliko purina

Zelo neverjetno, vendar je res, putika se pojavi nenadoma, sklep pa zelo boli. Navadno so prizadeti palci na nogah, pa tudi za gležnji in kolena. Povišano raven sečne kisline v krvi v veliko primerih sicer pripišemo dednosti, vendar pa je protin lahko povezan tudi z drugimi bolezenskimi stanji, kot so na primer luskavica, krvotvorne bolezni in diuretična acidoza. 

Razlog, da se putika razvije, je lahko tudi prehrana, ki vsebuje veliko purina

Zelo veliko je v tem, kako se prehranjujemo in običajno sta največji problem hrana živalskega izvora ali alkohol. Včasih je veljalo, da je bila putika bolezen starejših, vendar danes ni več tako. Za to boleznijo lahko zboli kdorkoli, ki ne pazi za svoje zdravje. Raziskave so tudi pokazale, da večinoma za to boleznijo zbolijo moški kakor ženske. Glede na statistiko se lahko zelo hitro putika pojavi kadarkoli pri komerkoli in je vsekakor nekaj, kar si ne želi nihče. Zakaj je takšna razlika pri spolu, da je eden bolj dovzeten za to bolezen, je pa za zdaj še neznano. Se pa pri ženskah večinoma pojavi po menopavzi.

Kaj lahko nekdo stori, da se putika ne bi razvila, je zelo odvisno od genetike in prehrane. Kljub temu da je veliko načinov, da se putika pozdravi, je to vseeno bolezen, ki potrebuje veliko časa, da se pozdravi, potem, ko je enkrat že nastala. Ko se putika razvije pomeni, da je neravnovesje v telesu verjetno potekalo že dlje časa, kar pomeni, da bo tudi zdravljenje potekalo dlje časa. Vsekakor se pa s pravim pristopom lahko reši tudi takšno trdovratno bolezen. 

Sodobni življenjski slog je žal takšen, da hitro prinese nezdravo življenje, zato moramo biti, kar se da pozorni na to, da delamo, kar je najboljše za nas. Zdrava prehrana je vseeno mnogo bolj dostopna, kot je bila včasih, zato je takšen stil življenja bolj ali manj izbira, je pa seveda boljša izbira, ker se s tem ne prepreči le putika ampak še marsikaj.