Kako je termovizija razvita pri nas

S pomočjo znanosti je termovizija postala zelo razširjena predvsem v lovstvu in na vojaškem področju. Ta omogoča, da lahko vidimo objekte tudi ponoči, kadar niso osvetljeni. Termalna optika ali termovizija deluje na principu toplote.

Kadar ima objekt višjo toploto kot je njegova okolica nam optika ustvari sliko. Ima senzor za toploto. Tako lahko zazna ljudi, živali ali kakšne druge predmete, ki sevajo, v megli, na slabovidnem polju ali kje v zakritem delu. Pokazalo se je ,da je termovizija zelo uporabna optika. Predvsem so z njo zadovoljni v lovstvu, saj lahko spremljajo divjad ob vseh možnostih, lahko jo tudi najdejo, če je zastreljena ali ranjena. Lovci in ostali opazovalci divjadi in drugih živali niso več omejeni na določen čas v dnevu. Svoje živali lahko opazujejo tako v mraku kot v temi in v slabem vremenu z meglo in dežjem. Kakor se je izkazala za dobro revolucionarno stvar, tako je tudi v določenih namenih prepovedana.

Kako je termovizija razvita pri nas

Z njo ni dovoljeno lovit in streljat divjad, lahko pa jo opazujemo. Vsaj tako je pri nas v Soveniji. Veliko spremembo je termovizija prinesla tudi v vojaške namene. Predvsem v opazovanje, štetje in zaznavo živih oseb ter reševanje. Izkušnje uporabnikov pravijo ,da je bolšja od nočne optike, saj so pri tem še vedno rabili osvetljavo. Opazovanje ni bilo možno vedno ob vsakem času in ob vsakem vremenu kot sedaj. Narejena je bolj robustno in zaščitena z več gume, z njo ni potrebno preveč pazljivo rokovati, saj je zelo trpežna, kar je zelo dobrodošlo, ker jo uporabljajo pretežno zunaj na terenu in ni mogoče vedno pazit na vse kar imajo zraven, voda ji ne škoduje . Je pa res, da potrebuje več prostora in je kar precej težja od navadnih optičnih pripomočkov. Skoraj malo nerodna za nosit. Termovizija ni dovoljena za streljanje živali. hkrati pa je tudi oteženo za živali, saj se ne morejo nikakor skriti.