Kaj povedo boleči spolni odnosi in zakaj jih ne smemo ignorirati?

Včasih na bolečine, ki se pojavijo med spolnim odnosom, nismo preveč pozorni. To velja še posebno za manjše zdravstvene težave, kot sta srbečica in bolečina med spolnim odnosom, katere ženske velikokrat prezirajo. Ena najpogostejših ženskih težav je dolgo trajajoča srbečica v vagini. Pregled pri ginekologu lahko potrdi vnetje ali alergično reakcijo na eno od kemikalij, milo ali material spodnjega perila. V slabšem primeru so boleči spolni odnosi lahko posledica predrakavih sprememb na zunanjih spolovilih. Zaradi tega bodite pozorni na vsako nenavadno spremembo, ki se pojavi pri spolnih odnosih.

 

Lahko boleči spolni odnosi trajajo dalj časa?

Pri ženskah je suhost vagine najpogostejši vzrok za bolečine in neprijetnosti med spolnim odnosom. Pogosto se to zgodi zaradi prekratke predigre oziroma priprave na spolne odnose. Če se imata dva rada in se na odnos pripravita z ljubimkanjem in predigro, potem ni bojazni, da bi prišlo do bolečin. A včasih je vagina kljub predigri še vedno suha. Dostikrat so vzrok za to stranski učinki kontracepcijskih tabletk, zdravil proti alergijam, antidepresivov ali kot posledica poroda in dojenja. Če boleči spolni odnosi trajajo dlje, potem je nujen posvet z zdravnikom, da pomaga odpraviti morebitne težave.

 

Po porodu so boleči spolni odnosi pogosti

Kdaj imeti prvi spolni odnos po porodu, je odvisno od vsake posameznice. Enotnega časovnega intervala ni, saj so ženske fizično in čustveno različno pripravljene. Eden ključnih dejavnikov je zagotovo vrsta poroda in posledice, ki jih porod pusti. Nekatere ženske imajo po porodu raztrganine in zaradi tega telo potrebuje čas, da zaceli rane.

Spolne odnose je po porodu varno imeti, ko se poporodna krvavitev ustavi, to lahko traja tudi do 6 tednov po porodu. Zaradi zmanjšane ravni estrogena v ženskem telesu se vlaženje nožnice zmanjša. Po porodu so boleči spolni odnosi nič presenetljivega, saj telo potrebuje dvig libida in čas za obnovo.